preskoči na sadržaj

Ekonomska i upravna škola Osijek

Login
Tražilica
ŠKOLSKE NOVINE

EKOOS

pdf verzija

Preuzmite označivač stranica

    ŠKOLSKO ZVONO
(šk. god. 2020./2021.)


Predstavljanje škole

Online predstavljanje

Letak

Promo plakat

 

Koliko je sati?

Vrijeme u Osijeku
Kalendar
« Kolovoz 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Korisni linkovi

 

 

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 1. 2016.

Ukupno: 396851
Ovaj mjesec: 405
Ovaj tjedan: 277
Info dan projekta „Učimo zajedno 3“

Ekonomska i upravna škola Osijek, dana 21. ožujka 2017. godine, održala je Info dan za inkluziju učenika s teškoćama u razvoju u okviru projekta „Učimo zajedno 3“. Događaj su posjetili nastavnici, učenici, roditelji učenika, pomoćnica u nastavi i zainteresirani djelatnici škole.

            Ravnateljica Škole Lidija Žaper u svojim pozdravnim riječima naglasila je razvojnu funkcije Škole kojoj je cilj prihvaćanje i poštivanje svakog učenika, svakog roditelja i svakog nastavnika.

Pedagoginja Škole Maja Akšamović-Andrić sve nazočne upoznala je s projektom „Učimo zajedno 3“, kao važnog i korisnog projekta koji promovira inkluziju. Naglasila je ciljeve Projekta te ulogu i važnost pomoćnika u nastavi. Poseban naglasak stavila je na važnost međusektorske suradnje radi što bolje socijalne inkluzije djece i mladih. Upravo zbog toga gosti na Info danu bili su članovi Dramskog studija za srednjoškolce Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku. Učenici su  u suradnji sa svojom voditeljicom Aretom Ćurković priredili kratki dramski prikaz o poštivanju različitosti kroz crticu iz svakodnevnog školskog života srednjoškolaca.

            Poslije dramske izvedbe svi prisutni su podijelili svoja iskustva i naglasili koliko prihvaćanje različitosti i razvoj tolerancije utječu na razvoj kompletne ličnosti.

Priloženi dokumenti:
Info dan projekta - skola.docx

Jednaki u različitosti_brošura
Priloženi dokumenti:
Inkluzija.pdf

 

 Škola je uključena u zajednički projekt Europske unije i Vijeća Europe „ Regionalna podrška inkluzivnom obrazovanju" koji se odvija u 7 zemalja regije Jugoistočne Europe: Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Srbija, „Bivša Jugoslavenska republika Makedonija" i Kosovo. 

U Projekt je uključeno ukupno 49 škola  (7 škola iz svake zemlje i to: 3 osnovne škole, 2 gimnazije i 2 strukovne škole).

Cilj  Projekta je promoviranje koncepta inkluzivnog obrazovanja kao reformskog načela koje poštuje različitosti među svim učenicima, s posebnim naglaskom na one koji su izloženi većem riziku od  marginalizacije i isključenosti.

Glavne komponente Projekta:

1.Pilot inkluzivne škole –  stvaranje regionalne mreže inkluzivnih škola

2.Podizanje svijesti – lokalna razina, institucije, partneri, mediji (bit će snimljen dokumentarni film o Projektu)

3.Potpora kreiranju obrazovnih politika – razmjena iskustava pilot-škola, nastavnika, stručnjaka te studijska putovanja

4.  Potpora nastavnicima – izradit će se moduli i programi za stručna usavršavanja

5.  Partnerstva – uklanjanje pravnih i obrazovnih prepreka s kojima se susreću  „osjetljive" skupine

Trajanje Projekta: 35 mjeseci

U Tirani, 6. i 7. studenoga 2013. godine održana je Regionalna konferencija „Prihvaćanje različitosti kroz obrazovanje" na kojoj su sve uključene škole potpisale povelju o sudjelovanju u Projektu. 

 

  1. Predstavljanje projekta "Ujedinjeni u različitosti"

11.prosinca 2014. na Međunarodni dan ljudskih prava predstavljen je projekt „Regionalna podrška inkluzivnom obrazovanju" u Ekonomskoj i upravnoj školi Osijek.

Uz učenike i nastavnike projektnog tima i nastavnike školskog tima, prezentaciji su bili nazočni ravnatelji Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti u Osijeku, Elektrotehničke i prometne škole Osijek i Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića.

Ravnateljica Lidija Žaper pozdravila je sve nazočne i predstavila projekt i osnovne ciljeve projekta.

Maja Akšamović-Andrić kao koordinator također se obratila prisutnima, a nastavnica Marina Bošnjak prezentirala je dio aktivnosti provedenih u Albaniji.

2. Stručna posjeta Ekonomskoj školi Mije Mirkovića Rijeka

 U sklopu projekta „Ujedinjeni u različitosti" petnaest nastavnika naše škole 13. i 14. ožujka 2015. godine bili su u stručnoj posjeti Ekonomskoj školi Mijo Mirković Rijeka kako bi ojačali svoje kompetencije u radu s učenicima s teškoćama. 

Prvi dio posjeta obuhvatio je stručna predavanja koja su održali naši domaćini:

1.Srednjoškolsko obrazovanje učenika s teškoćama -  Laura Grubišić, prof. reh.

2.Uloga edukacijskog rehabilitatora -  Zorica Janković, prof. reh.,geštalt psihoterapeut

3.Nastava u struci -  Milan Ignjatović, dipl.oec.

4.Izvannastavne aktivnosti kao poticaj intrinzične motivacije u inkluzivnom obrazovanju - Sandra Bujačić, dipl.oec.

5.Strani jezici u nastavi učenika s teškoćama -  Višnja Prostran, prof. i Vesna Šafar, prof.

6.Asistivna tehnologija - Ivana Mijatović, prof.

 Sa svojim djelokrugom posla i načinom rada upoznali su nas  medicinska sestra Paula Šporn i viši fizioterapeut Nikola Perić. Saznali smo da je gospodin Perić bio prva osoba koja je zaposlena u njihovoj školi kada su započeli s integriranom nastavom.

Drugi dio posjeta sastojao se od hospitacije na nastavnim satima općeobrazovnih predmeta kod nastavnika Koraljke Brdar Mijić, prof.,  Mirjane Humski Mihalović, prof., Margarite Martinović, prof. i Vesne Šafar, prof.  te kod nastavnika stručnih predmeta kod nastavnika Milana Ignjatovića, dipl. oec. i Marije Vidušin, dipl.oec..

U subotu 14. ožujka 2015. održan je Okrugli stol o inkluziji na kojem su osim nastavnika škole domaćina i nastavnika naše Škole,  sudjelovala  predstavnica Primorsko-goranske županije gospođa Rahela Sindičić - viša stručna suradnica za pravne poslove školstva Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje i gospodin Miljenko Mišljenović - predsjednik Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka. Okrugli stol bio je izuzetno konstruktivna jer su se na njemu  osvijestili problemi s kojima se u svom radu susreću nastavnici, stručni suradnici, ravnatelji škola, ali i roditelji  i predstavnici udruga. Doneseni su zaključci koji će doprinijeti  inkluzivnosti rada u obje škole.

Poslije službenog dijela susreta  nastavnici Branimir Peranić, prof. i Goran Marijan prof. upoznali su nas s kulturno-povijesnim znamenitostima grada Rijeke. 

 

 

 

 

3. Seminar Regionalne preporuke za politiku inkluzivnog obrazovanja

16. i 17.ožujka 2015. na Sljemenu u organizaciji Vijeća Europe, MZOS i Foruma za slobodu odgoja održan je dvodnevni seminar Regionalne preporuke za politiku inkluzivnog obrazovanja. 

Ukupno 22 sudionika, predstavnici 7 pilot škola iz hrvatske, Zorica Lešić iz VE, Nada Jakir MZOS, Eli Piaca Plavšić Forum za slobodu odgoja i Ljiljana Igrić koordinatorica TIOP-a.

Našu školu predstavljali su Lidija Žaper ravnateljica i Hrvoje Kovač član školskog projektnog tima iz reda nastavnika. Predstavnici škola prikazali su projekte i očekivane ishode za razvoj inkluzivne škole. Sudionici su u tri radne skupine radili s članovima TIOP--a na preporukama vezanim za politike inkluzivnog obrazovanja u JI Europi i mogućnostima njihove primjene u Hrvatskoj.

4. Edukacija nastavnika za inkluzivnu školu Učilišta „IDEM"

U petak i subotu 10. i 11. travnja 2015. godine održan je zadnji krug pedagoških radionica za nastavnike pod nazivom   Didaktičko metodički postupci – ADHD i  Vrednovanje i ocjenjivanje učenika.

Time je zaokružena cjelokupna edukacija nastavnika koja je počela 17. siječnja 2015. i održavala se jedanput mjesečno. Predavači su bili eminentni stručnjaci s područja inkluzivne edukacije prof. dr. Ljiljana Igrić, dr.sc. Đurđica Ivančić i doc.dr. sc. Ana Wagner Jakab.

Teme koje su kroz pet cjelodnevnih edukacije obrađene su:

-individualne razlike/teškoće/invaliditet

-potrebe, motivacija, ponašanje

-didaktičko metodički postupci  - IOOP-i

-didaktičko metodički postupci – ADHD

-vrednovanje i ocjenjivanje učenika

Nastavnici su zadovoljni obrađenim sadržajima koji su im omogućili usvajanje novih znanja jer su dobili konkretne, jasne i precizne didaktičko-metodičke upute za rad sa djecom s poteškoćama i time omogućili implementiranje teorijskih načela u nastavi i pridonijeli kvalitetnijem izvođenju nastave. Cjelokupnom edukacijom nastavnici su još više razvili svoju senzibilnost i toleranciju u radu prema svim učenicima.

Predavačice su izrazile svoje zadovoljstvo tijekom  boravka u našoj Školi i radom s „vrlo motiviranim, stručnim i senzibiliziranim" nastavnicima. Dvadeset nastavnika koji su sudjelovali na stručnoj edukaciji dobit će potvrde o stručnoj osposobljenosti za inkluzivni rad. 

 

 

5. Edukacija nastavnika za korištenje tablet računala

U sklopu školskog inkluzivnog projekta "Ujedinjeni u različitosti" predviđena je nabavka 9 tablet računala koja će olakšati nastavni proces učenicima s poteškoćama.

Iz tog razloga 1. travnja 2015. godine osvježili smo i nadogradili znanja nastavnika o služenju mobilnim tehnologijama kako bi što lakše to integrirali u nastavni proces. 
Edukacija je obuhvatila sljedeće teme:

- funkcije i korištenje tableta (audio, video)
- Microsoft Office 365 s naglaskom na PowerPoint

- Microsoft OneNote

- Mindomo, program za izradu umnih mapa

Voditeljice radionice bile su Natalija Stjepanek, prof. i Sanda Duk, dipl. oec. 

 

preskoči na navigaciju